Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
Ilość pożywienia musi być dostosowana do indywidualnego zapotrzebowania na energię, które zależy m.in. od płci, wieku i trybu życia, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników. Dla utrzymania prawidłowej masy ciała bardzo istotny jest, bowiem prawidłowy bilans pomiędzy ilością spożytych a spalonych kalorii. Składnikami pokarmowymi dostarczającymi energii są węglowodany, białka i tłuszcze.
Jakie
powinny być proporcje pomiędzy węglowodanami, tłuszczami i białkami?
Dobowe
zapotrzebowanie w wartościach kalorycznych pokarmu powinny stanowić:
Dla osób dorosłych, prowadzących
umiarkowanie aktywny tryb życia zapotrzebowanie dobowe wynosi: dla kobiet około
2000 – 2200 kcal, a dla mężczyzn 2500 – 3000 kcal.Faktyczne zapotrzebowanie energetyczne
osób z prawidłową masą ciała można obliczyć mnożąc aktualną masę ciała w kg x
30.
Ile powinno się ważyć?
Należną masę ciała dla osób
dorosłych można obliczyć według wzoru:
Często korzysta się ze wskaźnika
masy ciała (BMI-Body Mass Index) obliczanego wg. wzoru:
BMI = masa ciała
(kg)/wzrost (m)2
Zakres normy BMI wynosi 18.5 –
25, o nadwadze świadczy BMI 25 –29, a wartość BMI powyżej 30 wskazuje na
otyłość.
Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
Ważna jest też regularność. Należy spożywać od 3 do 5 posiłków
dziennie, przy czym odstępy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
Znaczną część twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2 litry dziennie.
Unikaj alkoholu.
Organizatorzy programu
Patroni programu
Patroni honorowi