Każdemu czasem zdarza się
wyrzucać zepsutą żywność i są różne tego powody. Zdarza się, że nie dostosujemy
ilości zakupów do potrzeb domowników, albo niewłaściwie obchodzimy się z produktami
w domu. Wyrzucając żywność marnujemy nie
tylko pieniądze, ale energię i środki potrzebne do jej wyprodukowania. Pamiętajmy
o tym, że wielu ludziom na świecie żywności brakuje.W Polsce ponad 2 mln
Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.
Żywność może dłużej pozostać
świeża i dobra do spożycia, jeśli będzie odpowiednio transportowana,
przechowywana i wykorzystana. Właściwa dbałość o żywność pomaga ograniczyć
ilość wyrzucanego jedzenia oraz straty wartości odżywczej produktów lub dań.
Umiejętne gospodarowanie oraz właściwa organizacja stanowi
podstawę nie marnowania żywności. Jako konsumenci mamy bardzo duży wpływ na to, co kupujemy i zjadamy –
wykorzystajmy lepiej te możliwości, stosując poniższe zasady:
- Przygotuj listę zakupów
przed wyjściem do sklepu;
- Rób zakupy będącym sytym/Nie
rób zakupów będąc głodnym;
- Zwracaj uwagę, na jakość
żywności podczas wybierania produktów;
- Kupuj żywność w miejscach,
gdzie jest właściwie przechowywana;
- Utrzymuj porządek w
szafkach i lodówce - stosuj zasadę „Pierwsze weszło – pierwsze wyszło”
tzw. FIFO;
- 3xP: Planuj, Przeliczaj i
Przyrządzaj z głową;
- Właściwie transportuj i przechowuj
żywność.