Produkty białkowe - mięso (czerwone, drób) i przetwory, ryby, jaja powinny być spożywane jeden raz w ciągu dnia.
Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo,
pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B – głównie wit. B12, B6, PP.
Należy wybierać chude gatunki i spożywać je z umiarem. Wysokie spożycie
mięsa czerwonego (wołowina, wieprzowina, baranina) i jego przetworów
jest związane z ryzykiem rozwoju miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej
serca, ze względu na dużą w nich zawartość tłuszczów nasyconych oraz
cholesterolu.
Ryby i drób zawierają mniej tłuszczów nasyconych a
więcej nienasyconych w porównaniu z mięsem czerwonym. Spożywanie ryb,
szczególnie morskich co najmniej 2 razy w tygodniu, zamiast mięsa jest
korzystne ze względu na obecność w nich nienasyconych kwasów
tłuszczowych z grupy omega 3, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu
i rozwoju dziecka w tym rozwoju mózgu i procesów widzenia.
Kwasy
tłuszczowe z rodziny omega 3 korzystnie wpływają na krzepliwość krwi w
układzie krwionośnym i poziom lipidów w surowicy oraz odporność
organizmu.
Dobrym źródłem białka, ale o mniejszej wartości
żywieniowej są również nasiona roślin strączkowych, szczególnie soja,
które mają także znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Nasiona roślin
strączkowych i jaja mogą być zamiennikami produktów mięsnych.