Warzywa i/lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku.
Są one bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu i
innych karotenoidów), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy
zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i
przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach,
obniża ciśnienie krwi. Błonnik w nich zawarty nie tylko reguluje pracę
przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie
cholesterolu w surowicy krwi i poprawia tolerancję glukozy. Błonnik
zapobiega również nowotworom jelita grubego.
Najlepiej, aby warzywa spożywane były głównie w postaci surowej lub gotowane na parze (bez zasmażek).
Jedną
porcję owoców może stanowić porcja soku, natomiast porcję warzyw - sok warzywny. Godne polecenia są również owoce i warzywa mrożone.
Warto pamiętać, że owoce są bardziej kaloryczne, ponieważ większość zawiera spore ilości cukrów prostych.