Tłuszcze – obok węglowodanów stanowią główne źródło energii.
Tłuszcze roślinne mają duże znaczenie w prawidłowej diecie dzieci
przede wszystkim ze względu na zawartość w nich niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu i
rozwoju. Tłuszcze te zmniejszają także ryzyko wystąpienia choroby
niedokrwiennej serca w wieku dorosłym. Tłuszcze zwierzęce powinny być
natomiast spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ podnoszą one
poziom cholesterolu w surowicy , który może odkładać się w naczyniach
krwionośnych w postaci blaszki miażdżycowej.
Nie można
zapominać, że tłuszcze to produkty wysokoenergetyczne, stanowiące o
kaloryczności potraw. Z tego względu ich ilość musi być indywidualnie
dopasowana. Badania spożycia pokazują, że ponad 50% spożywanego tłuszczu
stanowi tzw. tłuszcz ukryty, występujący w produktach, lecz niewidoczny
„na pierwszy rzut oka” np. żółte sery czy śmietana. Natomiast tłuszcze
widoczne, to oleje roślinne, miękkie margaryny (zalecane do spożycia)
oraz masło, smalec, tłuszcz w mięsie i wędlinach. Zaleca się spożywanie
tłuszczów roślinnych, w tym olejów: słonecznikowego, sojowego,
rzepakowego, a także oliwy z oliwek oraz miękkich margaryn wysokiej
jakości.