W przypadku niektórych produktów,
określone są również specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia (np.
przechowywanie lub użycie żywności po otwarciu opakowania). Należy wziąć je pod
uwagę, aby mieć pewność, że produkt żywnościowy zachowa wszystkie swoje
właściwości.
Ważną informacją dla osób
cierpiących na alergie lub nietolerancje jest wyszczególnienie obecności
alergenów w wykazie składników. Takie informacje są uwidocznione poprzez np.
pogrubioną lub powiększoną czcionkę.
Z punktu widzenia właściwego
wyboru produktów dopasowanych do indywidualnych potrzeb wynikających z
prowadzonego stylu życia, szczególnie cenne są informacje o wartości odżywczej
produktów. Obejmują one wartość energetyczną oraz zawartość tłuszczu, kwasów
tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Informacje te
podawane są w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Co oznacza RWS?
RWS – Referencyjne Wartości Spożycia (dawniej określane, jako GDA) to typowe ilości składników odżywczych, które powinny być spożywane przez większość osób w ciągu doby. Ponieważ występuje wiele różnic pomiędzy ludźmi, np. we wzroście, masie ciała i poziomach aktywności, RWS nie stanowią wartości docelowych dla poszczególnych osób, ale poziomy orientacyjne, według których można ocenić udział poszczególnych składników odżywczych w porcji danego produktu.
Informacje RWS podawane na opakowaniach produktów spożywczych pozawalają na szybkie i łatwe zapoznanie się z wartością energetyczną oraz zawartością ważnych z punktu widzenia profilaktyki nadwagi i otyłości składników żywieniowych, takich jak tłuszcze, kwasy tłuszczowe nasycone, cukry oraz sól w przeliczeniu na porcję produktu przeznaczoną do jednorazowego spożycia. Informacje te powinny ułatwić codzienne kontrolowanie ilości spożywanych składników i energii, a tym samym pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i stanu zdrowia.
Więcej informacji znajdziesz na stronie www.rwsinfo.pl
Organizatorzy programu
Patroni programu
Patroni honorowi