W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – pieczywo,
kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Zaleca się, aby produkty te były
jak najmniej przetworzone, gruboziarniste a pieczywo pochodziło z jak
najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, razowych, które są
jednocześnie źródłem węglowodanów złożonych (skrobi) i błonnika
regulującego pracę przewodu pokarmowego. Produkty zbożowe wysoko
przetworzone, np.: białe pieczywo - bułki, biały ryż itp., powinny być
spożywane okazjonalnie, ponieważ aktualne dane epidemiologiczne
wskazują, że duża ilość skrobi w diecie pochodzącej z wysoko
przetworzonych zbóż, jest związana z wysokim ryzykiem wystąpienia
cukrzycy typu 2 oraz choroby niedokrwiennej serca.
Produkty
węglowodanowe, oprócz skrobi i błonnika, są również dobrym źródłem
białka roślinnego, ale o niepełnej wartości biologicznej (niedobór
lizyny i tryptofanu), a także witamin z grupy B – głównie B1, B2, B6 i
PP. Zawierają one też pewne ilości składników mineralnych.