Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę!"
współorganizowany jest przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polską
Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w ramach realizacji
strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia.
Celem
programu "Trzymaj Formę!" jest edukacja w zakresie trwałego
kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez
promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o
odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.
Program "Trzymaj Formę!" pomaga rozwijać
zainteresowania uczniów i poszerza ich wiedzę o świecie. Realizowany
jest metodą projektu, dzięki czemu wykracza poza podstawę programową i
programy nauczania szkoły. Projekty winny służyć promocji aktywności
fizycznej, uczyć prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego
sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży, ze szczególnym uwzględnieniem
odpowiedzialności indywidualnej za zdrowie i zasady wolnego
wyboru. Taka konstrukcja programu, dająca dużą swobodę wyboru sposobu
jego realizacji, umożliwia uczniom poszukiwanie i realizowanie własnych
pomysłów prozdrowotnych i ma niewątpliwy wpływ na jego skuteczność.
Zgodnie
z założeniami programu, żadne nazwy i znaki handlowe produktów
żywnościowych lub firm produkujących żywność nie mogą być komunikowane i
używane w ramach realizacji programu. Ponadto, przedmiotem projektów
realizowanych w ramach programu "Trzymaj Formę!" nie mogą być
zagadnienia związane z handlem i promocją produktów żywnościowych.
Zainteresowane
programem szkoły otrzymują nieodpłatnie zestaw nowoczesnych materiałów
dydaktycznych przeznaczonych dla nauczycieli, rodziców i uczniów.
Gwarantują one szybki dostęp do niezbędnej w realizacji programu wiedzy,
która w zwykłym programie nauczania obejmuje kilka różnych przedmiotów
realizowanych w różnym czasie. W skład materiałów wchodzą: poradnik dla
nauczycieli, broszura dla uczniów, ulotka dla rodziców oraz plakat z
Talerzem Zdrowia wypracowanym przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej
i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. Materiały edukacyjne zostały
przygotowane przy współpracy z wiodącymi instytucjami i jednostkami
naukowymi, w których obszarze zainteresowania leży żywność, żywienie i
zdrowie - Instytut Żywności i Żywienia, Zakład Medycyny Szkolnej
Instytutu Matki i Dziecka oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.
W programie mogą uczestniczyć wszystkie publiczne i
niepubliczne szkoły gimnazjalne oraz podstawowe (ostatnie klasy). Szkoły
zainteresowane przystąpieniem do programu proszone są o kontakt z
właściwą terenowo Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną.
Pracownicy Pionu Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Państwowej
Inspekcji Sanitarnej pełnią funkcję lokalnych koordynatorów programu i
aktywnie wspierają szkoły w jego realizacji.