Wszystkie opakowane produkty
spożywcze dostępne w sprzedaży muszą
być oznakowane. Jest to źródło informacji, które pozwala konsumentowi
dokonywać świadomego wyboru produktów.
Do
podstawowych informacji, jakie znajdziemy na etykiecie należą:
- nazwa produktu;
- wykaz składników;
- termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości;
- dane identyfikujące producenta;
- masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu;
- warunki przechowywania.
Ważną informacją dla osób
cierpiących na alergie lub nietolerancje jest wyszczególnienie obecności alergenów w wykazie
składników. Takie informacje są uwidocznione
pogrubioną lub
powiększoną
czcionką.
Szczególnie cenne są
informacje o wartości odżywczej produktów.
Obejmują one wartość energetyczną oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych
nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Informacje te podawane są
w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Dodatkowe sposoby znakowania żywności - Znakowanie RWSUzupełnieniem
informacji o wartości odżywczej na opakowaniach produktów żywnościowych są oznaczenia RWS, pozwalające na szybkie i łatwe zapoznanie się z wartością energetyczną oraz zawartością wybranych składników odżywczych takich jak tłuszcze (w tym tłuszcze nasycone), cukry i sól w przeliczeniu na porcję produktu przeznaczoną do jednorazowego spożycia. Proste i dobrze widoczne symbole graficzne pomogą Ci we właściwym, dopasowanym do Twojego stylu życia. codziennym doborze produktów żywnościowych.
Przykładowo, jeżeli na etykiecie produktu widnieje informacja, że dostarcza on w jednej porcji 7% referencyjnej wartości spożycia na energię, to pozostałe produkty spożyte w tym dniu nie powinny dostarczyć więcej niż 93% RWS dla energii.PAMIĘTAJ!
!
| Referencyjne wartości spożycia ustalono dla przeciętnej osoby dorosłej, dlatego wartości te powinny być traktowane wyłącznie jako wskazówki; jeżeli masz wątpliwości odnośnie tego, jakie jest Twoje RWS zasięgnij porady dietetyka lub lekarza rodzinnego.
|
! | Wartości RWS dla tłuszczów, kwasów
tłuszczowych nasyconych, cukrów oraz soli należy traktować jako wskazówkę „NIE WIĘCEJ NIŻ”, a nie wartości
docelowe, które należy codziennie spożyć. |
! | W swoich obliczeniach uwzględnij również składniki, które są zawarte w
potrawach przygotowywanych w domu, np. w słodzonej herbacie lub ulubionym
cieście. |
Więcej informacji znajdziesz na stronie
www.rwsinfo.pl