Każdemu
czasem zdarza się wyrzucać zepsutą żywność i są różne tego powody. Zdarza się,
że nie dostosujemy ilości zakupów do swoich potrzeb, albo niewłaściwie
obchodzimy się z produktami w domu.
Wyrzucając żywność, marnujemy nie tylko pieniądze, ale energię i środki
potrzebne do jej wyprodukowania. Pamiętajmy o tym, że wielu ludziom na świecie
brakuje żywności. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie.
Żywność
może dłużej pozostać przydatna do spożycia, jeśli będzie odpowiednio
transportowana, przechowywana i wykorzystana.
Umiejętne gospodarowanie oraz
właściwa organizacja stanowi podstawę niemarnowania żywności. Właściwie postępuj z jedzeniem, stosując poniższe
zasady:- zwracaj uwagę na
jakość żywności podczas zakupów;
- jeżeli w lodówce zostały
niewielkie ilości różnych produktów, bądź twórczy, wykaż inicjatywę i stwórz z
nich danie według własnej inwencji;
- jeśli zamówisz
zbyt dużą ilość jedzenia, zabierz je na wynos - większość potraw doskonale
nadaje się do zjedzenia następnego dnia;
- pamiętaj, że poszczególne
produkty w lodówce mają różne miejsce przechowywania i dłużej zachowują
świeżość, jeżeli zostaną właściwie położone.