Produkty zbożowe
powinny stanowić dla Ciebie główne źródło energii i być spożywane z każdym
posiłkiem w ciągu dnia. Są one najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, które
zgodnie z zaleceniami powinny pokrywać od 50% do 70% Twojego dziennego zapotrzebowania
na energię.
W codziennej diecie
wykorzystuj różnorodne produkty: kasze, makarony, pieczywo, ryż, płatki
zbożowe, otręby.
Najlepiej,
jeśli wybierasz produkty pełnoziarniste. Spożywasz wówczas nie tylko energię,
ale również cenne witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez,
potas czy żelazo) oraz błonnik, który korzystnie wpływa na
pracę układu pokarmowego.
Pamiętaj, aby produktów zbożowych nie podtapiać w tłustych
sosach. Szczególnie, jeżeli Twoja aktywność fizyczna jest niska, staraj się
ograniczać te dodatki. Ograniczaj również spożywanie potraw smażonych. Sprawdzaj także informacje o zawartości
tłuszczów w produkcie zamieszczone na opakowaniu.