Każdy
organizm potrzebuje określonej ilości tłuszczów. Stanowią one ważny składnik
żywności niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Tłuszcze dostarczają i
uczestniczą w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
(A, D, E i K),
stanowią materiał budulcowy błon komórkowych, a także biorą udział w wielu
przemianach biochemicznych.
Niestety,
tłuszcze są również najbardziej kalorycznym paliwem dla naszego organizmu. Mają
dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka.
Dlatego spożycie tłuszczów
nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Kobiety
zjadające 2000 kalorii dziennie mogą spożywać do 70 g tłuszczu, a mężczyźni –
do 80 g. Taka porcja odtłuszczowej energii całkowicie wystarczy.Ważny jest
również rodzaj spożywanych tłuszczów. Dlatego
jedz mniej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zawierające niezdrowe kwasy
tłuszczowe nasycone (smalec, tłuste mięsa). Dziennie spożywaj nie więcej niż 20 g tłuszczów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. W miarę możliwości zastępuj je
tłuszczami roślinnymi, które dostarczają niezbędnych do prawidłowego wzrostu i
rozwoju nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić
przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych kwasów tłuszczowych zawartych w
tłuszczach.
Pamiętaj!Spożywanie nadmiaru
tłuszczów i jednoczesny brak ruchu, to pierwszy krok do nadwagi! Dlatego
zwracaj uwagę na to, co i w jakiej ilości jesz i oczywiście bądź aktywny.
Sprawdzaj również informacje o zawartości tłuszczów w produkcie zamieszczone na
opakowaniu.
Pamiętaj również
o tłuszczach zawartych w domowych potrawach.
Podziel się swoją
wiedzą z rodzicami, może razem coś zmienicie w swoim codziennym jadłospisie
tak, aby był dobrze zbilansowany.